diumenge, 18 de febrer del 2018

RECUPERACIÓ DE LES GITANES D'ARENYS DE MUNT

Des de l'Esbart Dansaire es vol crear un nou ball de gitanes, pròpies d'Arenys de Munt, completament nou, partint de zero en tots els aspectes: música, coreografia i indumentària.
L'objectiu és tenir una segona dansa popular, genuïna d'Arenys de Munt, que sigui de caire festiu i que la gent se la senti seva.
La música de les Gitanes d'Arenys de Munt es realitzaria per un músic de prestigi especialitzat en música tradicional i amb vinculació a la vila. L'esquema de les composicions seria: Galop d'entrada- Mazurca - Contradansa - Polca - Jota - Sortida.


Els "balls de Gitanes" són un conjunt de manifestacions coreogràfiques amb molt d'arrelament a les comarques vallesanes tenint en Sant Celoni el referent més conegut.
A Arenys de Munt hi havia el 1905 dues colles, la del "Cafè del Siglo" ubicada a l'actual Cafè Rovira, organitzada pel sector conservador, i la de la "Sociedad Industrial Recreativa", avui el Centre (Can Corrioles), considerat d'esquerres.
Les dues entitats competien per veure quina de les dues era la millor. Estaven formades per dotze parelles uniformades, amb una indumentària idèntica a la de Sant Celoni, i la de la "Sociedad Industrial Recreativa" hi afegia dos capitans a cavall. L'acompanyament instrumental seguia les mateixes pautes: interpretacions amb cobla o bé orquestra, segons mostren alguns documents gràfics
El Ball de Gitanes es deixà de fer pels volts de 1914. Es recuperà momentàniament per Sant Martí, la Festa Major de 1933. De nou, de Sant Celoni va tornar a venir el mestre que els va supervisar al "Cafè del Siglo", però aquesta vegada acompanyats al piano pel músic arenyenc Josep Badia.